W ramach realizacji Programu „KUCHCIKOWO” dnia 28 lutego z myślą o
jarzynowych witaminkach, grupa starszaków, postanowiła zrobić wspólnie
pyszną sałatkę warzywną.
Przy tej okazji przedszkolaki poznały wygląd, smak i zapach niektórych
składników.
Każdy dostał tackę, nożyk i tak przystąpiliśmy do krojenia.
Dzieci samodzielnie kroiły i przyrządzały sałatkę warzywną
przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem.
Przyrządzanie sałatek dało dzieciom wiele satysfakcji.

Podczas robienia sałatki przedszkolaki nauczyły się również, że
gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, że nie tylko
ręce ale również warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i
spożywaniem.

Na koniec gotową sałatkę nałożyliśmy na talerze urządzając w sali
prawdziwą ucztę!

Wszystkie dzieci z wielkim apetytem zjadały wspólnie przygotowany
posiłek:)